wtorek, 31 marca 2009
Bułeczki drodżdżowe z konfiturą

 

Wczoraj przeglądałam mój zeszyt z przepisami i odrazu rzuciły mi sie w oczy te bułeczki. Mimo ze przepis mam juz pewnie z pare lat to jeszcze nigdy ich nie robiłam. Musiałam je dzisiaj upiec. Całą noc mi chodziły po głowie. Byłeczki są pyszne. Słodkie, drożdzowe, nadają sie do kawy jak i na śniadanie. Wszystkim domowinkom bardzo smakowały. Wszystkie znikły w mgnieniu oka. Z pewnością bede robiła je częsciej.Przepis pochodzi ze starszego numeru Pani Domu

SKŁADNIKI

500g mąki

10 dag masła

2 jajka

5 dag drożdży

0,5-0,75 szklanki mleka

4 łyżki cukru

torebka cukru wanilinowego

łużeczka skórki otartej z cytryny

gęsta konfitura( ja użyłam jagodowej i wiśniowej)

PRZEGOTOWANIE:

Make przesiać, dodać szczyptę soli. Wlać mleko i odstawić aż drożdze wyrosną. Dodać jajką utarte z cukrem, cukrem wanilinowym oraz skurka cytrynową.

Wyrabiać ciasto aż bedzie odchodzic od ścianek miski. Wlać roztopione i ostudzone masło. Zagniesć i odstawić do wyrosniecia. Rozwałkować na grubość 1-2 cm

 Szklanka wyciąc z rozwałkowanego ciasta kółka o średnicy ok 10 cm (ja miałam mniejsze). Na wyciętych placuszkach wyłożoyć po łyżeczce konfitury.

Brzegi placuszków ciasta zwilżyć lekko wodą, zlepić nad nadzieniem i urofmować bułeczki

Piec na złoty koloe w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

sobota, 28 marca 2009
placuszki brzoskwiniowe

Placuszki. One nigdy sie nie znudzą. Mozemy przygotowywać je na różne sposoby. Zostało mi jeszcze troche brzoskwiń i wpadłam na pomysł zeby wykorzystać je do placuszków. Otworzyłam lodówke: jogurt brzoskwiniowy. Pasuje idealnie. Początkowo nie wiedziałam co z tego wyjdzie, ale były smaczne.

Składniki:

6 łyżek mąki

jajko

0,5 szklanki mleka

jogurt brzoskwiniowy (ja wybrałam jogobelle)

1/2 opakowania cukru wanilinowego

brzoskwinie z puszki

PRZYGOTOWANIE:

Mąke zmiksować z mlekiem i jogurtem.Miksująć dodać jajko i cukier wanilinowy. Brzoskwinie pokroić w drobną kostke i wymieszać z masą. Smazyć na niewielkiej ilości oleju.

SMACZNEGO

 

środa, 25 marca 2009
3bit- ciasto bez pieczenia

 

Trzeba przyznać że batonika nie przypomina, ale trzeba tez powiedzieć że jest dużo lepsze. Karmel sprawia że jest strasznie słodkie. Kiedy po raz pierwszy usłyszałam ten przepis myślałam, że ciasto z herbatników nie bedzie w stanie mnie zachwycić, jednak myliłam sie. Proste i szybkie w wykonaniu, rewelacyjne do kawy.

Składniki:

2,5 duzej paczki herbatników

2 budynie śmietankowe

galaretka wiśniowa

500ml śmietany kremówki

puszka mleka słodzonego skondensowanego.

żelatyna

kostka margaryny

Przygotowanie:

Puszkę z mlekiem gotujemy pod przykryciem 3 godziny.

Budyń gotujemy na 2 szklankach mleka.(ma być troche bardzie rzadki niż taki który serwujemy dobie w miseszce.) Do ostudzonego dodajemy margaryne.

Galaretke robimy według przepisu na opakowaniu.

Ubić śmietane kremówke. Dodać do niej rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu żelatyne.

Na blachce układamy:

herbatniki

karmel(mleko z puszki)

herbatniki

budyń

herbatniki

tężejącą galaretke

kremówkę

Na góre zetrzeć troche czekodady lub udekorować czekoladowymi ozdobami.

Smacznego!

 

niedziela, 22 marca 2009
Jabłecznik

Ten jabłecznik zawsze robiła moja babcia. Duzo jabłek i kruche ciasto to jest to! Jeszcze kilka lat temu nie przepadałam za jabłecznikiem, ale wtedy jeszcze nie znałam tego. Zawsze kiedy babcia go robi nie moge sobie odmówić jeszcze jednego kawałka. Niedawno sama go upiekłam na urodziny mamy. Wszyscy byli zachwyceni. Nie znam osoby której by nie smakował. Prosty w przygotowaniu a efekty sa rewelecyjne.

Składniki:

1-1,5 kg kwaskowatych jabłek(najlepiej reneta lub antonówka)

2 i 3/4 szklanki mąki

200g masła

3 zółtka

5 łyżek cukru

3/4 łyzki śmietany

1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia.

 

 MASA JABŁKOWA:

Jabłka obrać na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przegotować w garnku z odrobiną wody. Dodać 1-2 łyżki cukru(w zależności ile jabłek) i troche cynamonu.

CIASTO:

Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia.Nastepnie dodać masło.POtem zółtka, cukier i smietane. Wszystko dokładnie zagnieść, zawinąć w folie i włożyć na 30 min do lodówki.

Ciasto podzielić na dwie równe cześci i rozwałkować. Blache wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć pierwsza część ciasta. Wyłozyć jabłka i wyrównać. Na mase przykryć druga cześcią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40min.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

środa, 18 marca 2009
Witam

Założyłam ten blog ponieważ uwielbiam upichcić cos w kuchni. Najbardziej lubie robic to wszystko co słodkie. Na blogu bede dawała przepis na róznego rodzaju ciasta, ciasteczka ale i nie tylko. Pozdrawiam i zapraszam.

Przepisy zaczne dawac dopiero wtedy jak połapie sie jak sie obsługuje ten blog bo mam mały problem jak narazie

16:47, emma001
Link Komentarze (5) »
('");