środa, 29 kwietnia 2009
sałatka z makaronu, truskawek i bananów

   Niedługo zaczyna sie sezon truskawkowy dlatego mam dla was propozycje na wspaniały wiosenno-letni posiłek. Wszystkim fanom makaronów na słodko napewno posmakuje. Jest wprost obłedne. Smak makarony truskawek i bananow mniam. Jak tylko zobaczyłam ten przepis obrazu wiedziałam że musze to zrobić. Słodkie, lekkie, dietetyczne i wprost przepyszne. Czyli takie jakie powinno być moje ulubione danie.

SKLADNIKI NA 2 POJCJE:

150-200g makaronu

1,5 banana

szklanka truskawek

rodzynki(dałam tylko troche)

jogurt wiśniowy

mięta(ja nie dałąm bo nie miałam)

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odstawić o wystygnięcia. Banany i truskawki pokroić w kostkę. Rodzynki zalaż gotującą sie wodą i zostawić aż zmiekną i napęcznieją.

Makaron wymieszac z jogurtem i rodzynkami. Dodać mięty. Wymieszać.

niedziela, 26 kwietnia 2009
ciasteczka budyniowo kajmakowe

 

Od pewnego czasu zostało mi troche kajmaku i naszła mnie ochota na coś budyniowego. Stwierdziłam ze to dobre połączenie i musze cos takiego zrobić. Dla odmiany zamiast piec ciasto, upiekłam ciasteczka. Ciasteczka są dobre. Kruchutkie i za sprawą kajmaku słodziutkie. Do popołudniowej kawy. Moze nie wygladają one zbyt atrakcyjnie ale za to sa smaczne.

400g mąki

3 żóltka

200g masła

5 łyżek cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka śmietany

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

i jeszcze 30g masła

masa kajmakowa lub puszka mleka skondensowanego gotowana 3 godziny pod przykryciem.

Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i przesiegać z nią masło. Dodać zółtka, cukier i smietane. Ciasto zagnieść. Zagniecione ciasto włożyc na ok 30 minut do lodówk

Budyń ugotowac według przepisy na opakowaniu ( tylko zrobić w odrobinie mniej wody). Dodać 30 g masła.

Upieczone ciasteczka składać po dwa. Miedzy nimi włożyć bydyń a wierzch mosmarowac masa kajmakową.

czwartek, 23 kwietnia 2009
Sernik Cappucino

Trzeba przyznać ze sernik jest inny niż wszystkie. Całkiem inna konstystencja. Jest bardzo delikany, lekko kawowy. Prawdziwy raj dla kawosza. Razem z mamą należymy do ich grona wiec jak tylko zobaczyłam ten sernik wiedziałam ze musze go zrobić. Po upieczeniu troche sie przestraszyłam że nie wyszedł bo bylam przyzwyczajona do tradycyjnych serników ale w lodówce sie lepiej zwarł. Ciasto jest wspaniałe takie kremowe i pyszne. Doskonale smakuje orzechowy spód. To naprawde wysmienite połączenia. A jakie zdrowe hihi... bo z orzechami. Przepis znalazłam u Dorotuś z mojewypieki.

800 g twarogu

szklanka śmietany( 12 lub 18 procent)

4 jajka

3 łyżki mąki

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

/3 szklanki cukry

1/4 łyzeczki cynamonu

1/4 szklanki gorącej wody.

Tawróg miksujemy dodając mąke i cukier. Pojedyńcza wbijając po jednym jajku cały szas mikrsując. Dodać śmietanę. W gorącej wodzie rozpuszcamy kawe z cynamonem, studzimy i dodajemy do masy.

Tortownice o średnicy 22 cm z zewnątrz owinąc folią aluminiową. Wyłożyć na nią orzechowy spód.

1,5 szklanki orzechów włoskich

3 łyżki roztopionego masła.

Masło wymieszac z orzechami i wyłożyć na spód tortowicy. Piec przez 10 minut w temperaturze 165 stopni.

Na podpieczony spód wylać mase serową i piec przez 10 min w temperaturze 230 stopni a nastenie temperature obnizyć do 130 stopni i piec przez godzinę. o upieczeniu jak sernik ostygnie włożyć do lodówki .

poniedziałek, 20 kwietnia 2009
Tort coconut-milk

Wczoraj moim gościom z okazji moich urodzin postawiłam mój pierwszy tort jaki zrobiłam. Był naprawde przepyszny. Bałam sie ze nie wyjdzie ale był prawie idealny. Wszysy byli zachwyceni. Byłam w szkku ze tak prosty przepis moze być aż tak efektowny.Po prostu niebo w gębie a ten smak mmm napewno zrobie go jeszcze nie raz Dałam troche za mało kremu przez co jest troche mniej efektywny lecz na smaku wiele mam nadzieje ze nie straciły. Co prawda urodziny mam dzisiaj ale po torcie nie zostało ani śladu.

6jajek

1 i/4lanki mąki

1 łyżka mąki ziemiaczanej

3/4 szklanki cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić białka i ubic z nich sztywną piane dodająć partiami cukier. Ubijając mase dodawać zółtka. Makę przesiać z proszkiem i wymieszać z resztą.Piec w tortownicy przez ok 30-35 min w temperaturze 180 stopni. Gdy biszkopy wystygnie podzielić na trzy części.

1,2 - 1,5l kremówki ( ja dałam 800ml ale mysle ze wiecej bedzie lepiej)

100-150ml coconut milk (można wiecej)

pół szklanki cukry pdru

troche soku z cytryny

3 lyżeczki żelatyny

kremówke ubić dodajac cukier puder, sok z cytryny oraz likier. Zelatyne rozpuscić i wymieszać z kremem.

Biszkopt przekadamy kremem. Boki również samrujemy kremem. Boki i wierzch obdypujemy wiórkami kokosownymi lub platkami migdaowymi. Można dodać także ozdoby.

Na zdjeciu niestety boki jeszcze sa nie zrobione a pózniej nie zdarzyłam zrobić zdjecia tortowi w całości ;)

 

 

środa, 15 kwietnia 2009
ciasto toffie z orzechami

 

Na ten przepis natknąłam sie szukając w moim zeszycie przepisu na ciasto na swieta. Co prawda typowo świąteczne to ono nie jest ale bardzo pyszne. Piekłam je pierwszy raz i nie wiedziałam jak wyjdzie. Okazało sie że jest wrecz wyśmienite. Słodkie i kuszące żeby siegnąć po kolejny kawałek. W wykonaniu bardzo proste a jakie efektowne.

ok 430g mąki

1/3 szklanki cukru pudru

100g masła

2 jajka

2 torebki cukru wanilinowego (1 do ciasta drugi do kremu)

łyżeczka sody oczeyszczonej.

130g miodu

0,4-0,5 litra śmietany 30%

3 łyżeczki żelatyny

puszka gotowej masy kajmakowej lub mleka słodzonego skondensowanego.

2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Z mąki, masła, sody, jajek,miodu, cukru pudru i cukru wanilinowego zagnieśc ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielic na dwie cześci i upiec w osobnych blatach lub upiec i przekroić na dwie identyczne części. Piec ok 12-13 min w temperaturze 200 stopni. Nie należy piec za długo bo zrobi sie zbyt twarde!

Smietane kremówke ubić z cukrem wanilinowym. Zelaatyne rozpuścić według przepisu na opakowaniu i wymieszać ze śmietaną.

Na jeden blat ciasta wyłożyć ubitą smietane i przykryć drugim blatem. Na wierzch dać mase kajmakowa lub gotowaną przez 3 godziny puszke z mlekiem skondensowanym. Posypać orzechami.

Po upieczeniu ciasto jest twarde ( za sprawą miodu) wiec musi troche zmieknąc. W tym wypadku najlepiej blaty przygotować 3-4 dni a krem dzien przez podaniem;)

Smacznego

 
1 , 2
('");