poniedziałek, 22 czerwca 2009
Sernik mokka z gruszkami

Wakacje sie zaczeły. Myslałam ze bede miała teraz wiecej czasu na sprawy zwiazane z blogiem ale niestety ten czas mi jakos ucieka i nawet nie mam zbytnio czasu na siedzenie przed kompterem. Dzisiaj jeszcze dokończyłam sprawy dotyczace szkoły średniej wiec mysle ze teraz powinnam miec wiecej czasu.

Codziennie w warzywnianku sprawdzam czy są juz jagody. Nie ma. Ciągle nie ma. wkurzam sie. Jagodowa akcja juz sie zaczeła a ja nie mam jagód. Mam nadzieje że wkrótce juz je dostane. Marze o makaronie z jagodami na obiad i innych pysznosciach.

Dzisiaj przepis na sernik. Pyszny. Śmiało moge powiedzieć ze należy do grona moich ulubionych. Spód i góra ciasta sprawiają ze sernik smakuje całkiem inaczej niż pozostałe. Posmakuje fanom kawy ale nie tylko.  Zrobiłam go na urodziny dziadka, który prosił mnie żebym cos mu upiekła na "impreze" urodzinową. Goście byli zachwyceni. Przepis znalazłam na stronie Dorotuś76. Osrzegam tylko ze jezeli go zrobicie to wam tak zasmakuje że zrobicie go jeszcze nie raz ;)

Przepis na tortownice (ja zrobiłam w dużej blaszce więc zwiększyłam ilość składników jednak podaje w orginale)

Ciasto

125g masła

250g mąki

80g cukru

1 jajko

6 płaskich łyżek cappucino( w proszku)

1 łyżka kakao

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia.

Masło stopić i wymieszać z proszkiem cappucino a natsepnie przestudzić.  Z mąki, kakao, proszku do pieczenia, jajka, cukru soli i ochłodzonego masła z kawą zagnieśc ciasto(jeste lepkie) Podzielic na 2 części, zrobić dwie kulki i w foi włożyc do zamrazalnika na 2 godziny( ja trzymałam 30 minut)

Masa Serowa.

500g zmielonego twarogu

3 jajka

100g cukru

125g masła

kilka gruszek świeżych lub z puszki( ja nie dodałam)

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Uierając dodawać zółtka i twaróg Białka upić. Ubie białka wymieszać z masą serową.

Formę wyłożyc papierem. Na dno tortownicy zetrzeć jedną kulke zamrożonego ciasta. wyłożyc masee serową, na mase połoyc gruszki pokrojone w kostke. Na   wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok 70 minut w temperaturze 180 stopni.

czwartek, 18 czerwca 2009
Truskawkowy ryż jabłkowy

Dzisiaj zakończył sie rok szkolny. Koniec szkoły, koniec gimnazjum. Koniec. Teraz wakacje a potem czeka mnie nowa szkola, nowa klasa, nowi nauczyciele. Wszystko nowe. Smutno mi jest rozstawać sie z tyi wszystkimi ludzmi. Znamy sie od dawna i jestesmy ze soba praktycznie dzień w dzień. Niestety wszystko musi sie kończyć.

Wczoraj miałam duzo czasu i ochoty zeby zrobić sobie cos pysznego na obiad. Co prawda zrobiłam z połowy porcji ale zostawiłam jeszcze dla mamy bo wyszło dla 2 osób. Jej pierwsze słowa to: ale to jest pyszne. Tez tak uważam. Pyszny, słodki, lekki obiad. Wspaniały na ciepłe dni i poprawe humoru. Polecam, wszystkim fanom obiadów na słodko

 

Składniuki na 4 porcje

2 paczki ryzu

4 jabłka ( ja wziełam o połowe mniej)

3-4 garście truskawek

serek waniliowy 150g

Ryz ugotować według przepisu na opakowaniu, Jabłka obrac i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać ryż i serek. Wymieszać. Dodac troche cukru. Truskawki obrac i pokroić w plasterki. Posypać cukrem i cukrem wanilinowym. Naczynie posmarować masłem i na dno wyłożyc połowe masy a na nia ułożyc plasterki truskawek. Truskawki przykryć drugą połową masy ryzowej. Wierzch posypać cynamonem. Piec ok 15-20 min w temp 200stopni.

wtorek, 16 czerwca 2009
Delinkatny budyń z rumem i truskawkami

To idealna propozycja dla osób lubiących budyń i zupe owocową. Trzeba przyznac ze smakuje inaczej niz zwykły deser z budyniem. Ten delikatnu smak trzeba po prostu spróbować. Jest bardzo proste w przygotowaniu a moze być wspaniałym deserem po rodzinnym obiedzie. Mozna go podwac na ciepło a także na zimno.

15 dag cukru

40-50 dag truskawek

budyń waniliowu

250ml mleka

2 łyzku rumu

1/2 l wody

Zagotuj wode z cukrem. Truskawki umyj , przekrój na pół i włóż do gotujacego sie syropu. Gotuj 5 minut. Truskawki wyjmij . Budyń rozprowadz w zimnym mleku i wlej go wrzacego syropu. Gotuj mieszając az, zgęstnieje.W ucharkach układaj warstwe  truskawek, warstwe budyniu i tak na zmiane.

piątek, 12 czerwca 2009
Idealne na lato ciasto z truskawkami

Dawno juz nie robiłam ani nie jadłam żadnego ciasta. TE ciasto chodziło za mną od dawna. Jest niezwykle proste i niezwykle pyszne. Mam do niego sentyment poniewaz to było pierwsze ciasto jakie upiekłam. Zrobiłam je wtedy mamie na pocieszenie,gdy po urlopie musiała wracac po pracy. Niezmiernie sie wtedy ucieszyła.  Była ze mnie dumna, że sama upiekłam prawdziwe ciasto , ze nie poszłam na skróty i nie kupiłam takiego w paczce gdzie wystarczy dodac mleko i jajka. Ciasto jest wspaniałe. Takie mięciutki. Idealne na lato. Mozna robic z róznymi owocami sezonowymi. Ja jednak zrobiłam z truskawkami w ramach akcji sezon truskawkowy. Przepis gorąco polecam. Robi sie je 10 minut, niestety ma jedną wade: nie mozna sie od niego oderwac ;)

400ml śmietany kremówki

szklanka cukru

2 torebki cukru wanilinowego

szczypta soli

4 jajka

2szklanki+2 łyżki mąki

1 torebka proszku do pieczenia

30dag truskawek

cukier puder do posypania

 

Smietane lekekko ubij z cukrem, cukrem wanilinowym i szczypta soli. Kolejno dodawaj jajka. Wsyp 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do posmarowanej tłuzczem tortownicy. Owoce umyj oszusz i pozyp pozostałą mąką. Przełóż je na ciasto. Piecz 1 i 1/4 godz. w temp 175stopni

Ciasto posyp cukrem pudrem i udekoruj owocami ;)

wtorek, 09 czerwca 2009
Pianka truskawkowa

Ostatnio wypróbowalam pianke jogurtoą wątak bardzo mi ona posmakowała że postanowiłam troche zmienić przepis a miankowicie dodać truskawki. Obie pianki sa pyszne i bie sie od siebie róznią. W tej pierwszej niesamowicie czuć ten jogurtowy smak natomiast w tej lekki truskawkowy.  Sa takie delikatne i puszyste a  robi sie je bardzo szybko. To moje kolejna propozycja do truskawkowej akcji ;)

szklanka truskawek

3/4 szklanki jogurtu naturalnego

szklanka śmietany kremówki

2 łyżeczki żelatyny

cukier puder (w zależnosci od słodkosci truskawek)

Truskawki zminsować z cukrem pudrem i jogutrem. Kremówke ubić na sztywno. Do śmietany stopniowo dodawać zmiksowane truskawki i jogurtem dalej miksując.  W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatyne. Wymieszać z masą. Przełożyc do foremek, salaterek itp. Udekorować truskawkami ;)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
('");