niedziela, 26 kwietnia 2009
ciasteczka budyniowo kajmakowe

 

Od pewnego czasu zostało mi troche kajmaku i naszła mnie ochota na coś budyniowego. Stwierdziłam ze to dobre połączenie i musze cos takiego zrobić. Dla odmiany zamiast piec ciasto, upiekłam ciasteczka. Ciasteczka są dobre. Kruchutkie i za sprawą kajmaku słodziutkie. Do popołudniowej kawy. Moze nie wygladają one zbyt atrakcyjnie ale za to sa smaczne.

400g mąki

3 żóltka

200g masła

5 łyżek cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka śmietany

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

i jeszcze 30g masła

masa kajmakowa lub puszka mleka skondensowanego gotowana 3 godziny pod przykryciem.

Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i przesiegać z nią masło. Dodać zółtka, cukier i smietane. Ciasto zagnieść. Zagniecione ciasto włożyc na ok 30 minut do lodówk

Budyń ugotowac według przepisy na opakowaniu ( tylko zrobić w odrobinie mniej wody). Dodać 30 g masła.

Upieczone ciasteczka składać po dwa. Miedzy nimi włożyć bydyń a wierzch mosmarowac masa kajmakową.

niedziela, 22 marca 2009
Jabłecznik

Ten jabłecznik zawsze robiła moja babcia. Duzo jabłek i kruche ciasto to jest to! Jeszcze kilka lat temu nie przepadałam za jabłecznikiem, ale wtedy jeszcze nie znałam tego. Zawsze kiedy babcia go robi nie moge sobie odmówić jeszcze jednego kawałka. Niedawno sama go upiekłam na urodziny mamy. Wszyscy byli zachwyceni. Nie znam osoby której by nie smakował. Prosty w przygotowaniu a efekty sa rewelecyjne.

Składniki:

1-1,5 kg kwaskowatych jabłek(najlepiej reneta lub antonówka)

2 i 3/4 szklanki mąki

200g masła

3 zółtka

5 łyżek cukru

3/4 łyzki śmietany

1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia.

 

 MASA JABŁKOWA:

Jabłka obrać na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przegotować w garnku z odrobiną wody. Dodać 1-2 łyżki cukru(w zależności ile jabłek) i troche cynamonu.

CIASTO:

Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia.Nastepnie dodać masło.POtem zółtka, cukier i smietane. Wszystko dokładnie zagnieść, zawinąć w folie i włożyć na 30 min do lodówki.

Ciasto podzielić na dwie równe cześci i rozwałkować. Blache wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć pierwsza część ciasta. Wyłozyć jabłka i wyrównać. Na mase przykryć druga cześcią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40min.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

('");