czwartek, 14 maja 2009
Pinakejki mocno truskawkowe ;)

Mama ogłosiła mi wczoraj że jutro gdzies jedzie po pracy i nie bedzie miała czasu na zrobienie obiadu. Dala mi pieniadze i powiedziała żebym coś sobie kupila. Wchodzac do sklepu odrazu rzuciły mi sie piękne, kształtne i czerwonetruskawy. Tak pieknych truskaweczek dawno juz nie widziałam. Mimo iz były dość drogie musiałam je kupić. Zrobiłam pinackes z truskawkami i polewa truskawkową. Truskawki które były w srodku podczas smarzenia wspaniale zmiekły i były takie pyszne... Polewa truskawkowa dodaja pinakejkom uroku i sprawila ze zakochałam sie w nich. Ten smak soczystego owoc jest po prostu obłedny. Czy mozecie sobie teraz wyobrazić jak musi smakować taki sosik ;)

szklanka mąki

szklanka kefiru

2 jajka

cukier wanilinowy (ilość według uznania)

150g trukawek ( mozna troche wiecej)

1/4 łyżeczki sody

1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

Mąke wymieszać z kefirem i jakjami. Truskawki pokroić na kawałki.Nie powinny byc ani za male ani za duze. Dodać do ciasta. Wsypac cukier wanilinowy,sode, proszek i wymieszać. Na teflonowej patelni smarzyć placuszki.

Na sos potrzebujemy:

truskawki i cukier. Truskawki miksujemy z cukrem. Ilosc cukru zalezy od naszego uznania oraz w zaleznosci jakie słodkie sa owoce.

Placuszki polewamy sosem;)

piątek, 10 kwietnia 2009
Naleśniki z twarogiem i truskawkami

Nie mogłam przejść obojętnie w sklepie obok truskawek. Kiedy tylko je wylukałam odrazu musiały znalezc sie w koszyku.  Zostało mi kilka sztuk wiec wpadłam na pomysł żeby zrobić z nimi naleśniki. Obiad był przepyszny. Urok dodawał ten smak truskawek za którym sie juz tak stęsnikłam. Takie nalesniki po prostu śnią mi sie teraz po nocach. Idealne na lekki, słodki obiad. 

szklanka mąki

szklanka mleka

jajko+białko

3 łyżeczki cukru

cukier wanilinowy

kilka truskawek 

1/2 szklanki maślanki

trochę smietany lub jogurtu. 

150g twarogu

 

Z mąki, mleka, jajka i białka robimu ciasto. Dodajemy do niego cukier wanilinowy.

Smażymy naleśniki.

Do twarogu dodajemy troche jogurtu i dodajemy 2 łyżki cukru.

Truskawki ugniatamy widelcem z maślanką i dodajemy łyżeczkę cukru. (jeżeli ktoś woli mozna zmiksować.

 Na naleśniki smarujemy grubą warstwą twarogu i składamy w koperte. Polewamy truskawkami

sobota, 28 marca 2009
placuszki brzoskwiniowe

Placuszki. One nigdy sie nie znudzą. Mozemy przygotowywać je na różne sposoby. Zostało mi jeszcze troche brzoskwiń i wpadłam na pomysł zeby wykorzystać je do placuszków. Otworzyłam lodówke: jogurt brzoskwiniowy. Pasuje idealnie. Początkowo nie wiedziałam co z tego wyjdzie, ale były smaczne.

Składniki:

6 łyżek mąki

jajko

0,5 szklanki mleka

jogurt brzoskwiniowy (ja wybrałam jogobelle)

1/2 opakowania cukru wanilinowego

brzoskwinie z puszki

PRZYGOTOWANIE:

Mąke zmiksować z mlekiem i jogurtem.Miksująć dodać jajko i cukier wanilinowy. Brzoskwinie pokroić w drobną kostke i wymieszać z masą. Smazyć na niewielkiej ilości oleju.

SMACZNEGO

 

('");