czwartek, 02 lipca 2009
Knedle twarogowe

Zawsze wydaje nas sie ,że skoro mamy wolne od pracy czy szkoły, to bedziemy mieli wiecej czasu. Pozory. Myslałam że bede miała wiecej czasu żeby zająć sie blogiem, jednak wychodzi mi to gorzej niz w okresie szkolnym. Do krawca ide już ładne dwa tygodnie i nie moge dojść. Tak to jest. Mysle jednak, że przez najbliższy tydzień akurat znajde wiecej czasu i wrzuce troche przepisów,.

Knedle zrobiłam dostyć dawno bo w połowie czerwca. Były to moje pierwsze knedle. Oczywiscie twarogowe. Były pyszne.  Postanowiłam spróbować w te wakacje zrobić jeszcze knedle z jagodami. Ostatnio były popularne na blogach dlatego myśle że ten wpis nie zbudzi u was żadnej sensacji, jednak moze komuś spodoba sie odmiennosc tego przepisu ;)

Składniki na 6 porcji

750 g twarogu

1 szklanka mąki przennej

2/3 szklanki kaszy mannej

2 jajka

30 dag truskawek

cuker (według upodobnia)

2-3 łyżki masła

sól

Twaróg wymieszaj z mąką przenną i jajkami. Dołóż masło i ugnieć ciasto. Truskawki umyć oszypułkować i wysuszyć. Owoce posypać cukrem. Z niewielkich porcji ciasta robimy placuszki a w srodku umieszczamy truskawke i robimy kuleczke zlebiając ze sobą boki ciasta. Wrzucamy do wrzątku i wyjmujemy chwile po wypłynięciu.

czwartek, 18 czerwca 2009
Truskawkowy ryż jabłkowy

Dzisiaj zakończył sie rok szkolny. Koniec szkoły, koniec gimnazjum. Koniec. Teraz wakacje a potem czeka mnie nowa szkola, nowa klasa, nowi nauczyciele. Wszystko nowe. Smutno mi jest rozstawać sie z tyi wszystkimi ludzmi. Znamy sie od dawna i jestesmy ze soba praktycznie dzień w dzień. Niestety wszystko musi sie kończyć.

Wczoraj miałam duzo czasu i ochoty zeby zrobić sobie cos pysznego na obiad. Co prawda zrobiłam z połowy porcji ale zostawiłam jeszcze dla mamy bo wyszło dla 2 osób. Jej pierwsze słowa to: ale to jest pyszne. Tez tak uważam. Pyszny, słodki, lekki obiad. Wspaniały na ciepłe dni i poprawe humoru. Polecam, wszystkim fanom obiadów na słodko

 

Składniuki na 4 porcje

2 paczki ryzu

4 jabłka ( ja wziełam o połowe mniej)

3-4 garście truskawek

serek waniliowy 150g

Ryz ugotować według przepisu na opakowaniu, Jabłka obrac i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać ryż i serek. Wymieszać. Dodac troche cukru. Truskawki obrac i pokroić w plasterki. Posypać cukrem i cukrem wanilinowym. Naczynie posmarować masłem i na dno wyłożyc połowe masy a na nia ułożyc plasterki truskawek. Truskawki przykryć drugą połową masy ryzowej. Wierzch posypać cynamonem. Piec ok 15-20 min w temp 200stopni.

środa, 29 kwietnia 2009
sałatka z makaronu, truskawek i bananów

   Niedługo zaczyna sie sezon truskawkowy dlatego mam dla was propozycje na wspaniały wiosenno-letni posiłek. Wszystkim fanom makaronów na słodko napewno posmakuje. Jest wprost obłedne. Smak makarony truskawek i bananow mniam. Jak tylko zobaczyłam ten przepis obrazu wiedziałam że musze to zrobić. Słodkie, lekkie, dietetyczne i wprost przepyszne. Czyli takie jakie powinno być moje ulubione danie.

SKLADNIKI NA 2 POJCJE:

150-200g makaronu

1,5 banana

szklanka truskawek

rodzynki(dałam tylko troche)

jogurt wiśniowy

mięta(ja nie dałąm bo nie miałam)

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odstawić o wystygnięcia. Banany i truskawki pokroić w kostkę. Rodzynki zalaż gotującą sie wodą i zostawić aż zmiekną i napęcznieją.

Makaron wymieszac z jogurtem i rodzynkami. Dodać mięty. Wymieszać.

('");