środa, 15 kwietnia 2009
ciasto toffie z orzechami

 

Na ten przepis natknąłam sie szukając w moim zeszycie przepisu na ciasto na swieta. Co prawda typowo świąteczne to ono nie jest ale bardzo pyszne. Piekłam je pierwszy raz i nie wiedziałam jak wyjdzie. Okazało sie że jest wrecz wyśmienite. Słodkie i kuszące żeby siegnąć po kolejny kawałek. W wykonaniu bardzo proste a jakie efektowne.

ok 430g mąki

1/3 szklanki cukru pudru

100g masła

2 jajka

2 torebki cukru wanilinowego (1 do ciasta drugi do kremu)

łyżeczka sody oczeyszczonej.

130g miodu

0,4-0,5 litra śmietany 30%

3 łyżeczki żelatyny

puszka gotowej masy kajmakowej lub mleka słodzonego skondensowanego.

2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Z mąki, masła, sody, jajek,miodu, cukru pudru i cukru wanilinowego zagnieśc ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielic na dwie cześci i upiec w osobnych blatach lub upiec i przekroić na dwie identyczne części. Piec ok 12-13 min w temperaturze 200 stopni. Nie należy piec za długo bo zrobi sie zbyt twarde!

Smietane kremówke ubić z cukrem wanilinowym. Zelaatyne rozpuścić według przepisu na opakowaniu i wymieszać ze śmietaną.

Na jeden blat ciasta wyłożyć ubitą smietane i przykryć drugim blatem. Na wierzch dać mase kajmakowa lub gotowaną przez 3 godziny puszke z mlekiem skondensowanym. Posypać orzechami.

Po upieczeniu ciasto jest twarde ( za sprawą miodu) wiec musi troche zmieknąc. W tym wypadku najlepiej blaty przygotować 3-4 dni a krem dzien przez podaniem;)

Smacznego

('");