wtorek, 18 sierpnia 2009
Muffinki z wi¶niami

Budzę sie. Oczu jeszcze nie otwieram. Leże i my¶le. O tym co było, jest i co będzie. Staram sie ułożyć wstepny plan dnia. Nie wychodzi mi. Otwieram oczy i rozgl±dam sie dookoła. Moje oczy zatrzymuj± sie za oknem. ¦łońca brak. Wstaję z łóżka. Towarzyszy mi niezręczna cisza. W domu pustki. Pierwszy dzień od dawna, gdy rano jestem sama. Idę do kuchni i wstawiam wodę na kawe. Siadam i zatapiam sie w własnych my¶lach. Jyz nawet nie pamiętam o czym one były. Otwieram gazete. Wi¶nie, ¶liwki jagody. Do jedzenie i do pielęgnacji ciała. Hmmm... muffiny?? Tak dawno ich nie jadłam ba... żadnych wypieków nie jadłam od dłuższego czasu nie licz±c drożdzówki i jagodzianki z ulubionej cukierni obok domu, które zostały przywiezione mi do szpitala. Przypomniały mi sie te muffiny z gazety. wiec do roboty sie wziełam. Smaczne. Pyszne. Obłędne. Tego mi było trzeba. Siedziałam i jadłam t± babeczke jakbym czuła jej smak po raz pierwszy.

Składniki na 12 sztuk

 2 szklanki m±ki (niecałe)

30 dag wi¶ni

2 łyżeczki proszku d pieczenia

jajko

3/4 szklanki cukru

torebka cukry wanilinowego

szklanka mleka lub ma¶lanki

1/4 szklanki oleju

szczypta soli

1. Wi¶nie umyj wi wydryluj. M±ke przesiać z proszkiem do piecznia. Dodać szczypte soli. W drugiej misce jajko rozbełtać z cukrem i cukrem wanilinowym, mlekiem oraz olejem.  Mase "mokr±" dodać do masy "suchej". Mieszac do uzyskania jednolitej masy Dodać wi¶nie. Mase przekładać do foremek i piec przez 20-25 min w temperaturze 200 stopni

poniedziałek, 13 lipca 2009
Muffiny z jagodami

Nareszcie poniedziałek. Uwielbiam wakacyjne poniedziałki bo wiem że cały tydzień przede mn±. W roku szkolnym takie słowa nie przeszłyby mi przez usta ale w koncu teraz jest dla mnie "wyj±tkowy" czas. Podczas gdy mam wolne denerwuj± mnie weekendy. Nie wiem czemu. Moze dlatego ze wtedy w centrach handlowych jest zaludnienie. Na plazy nie ma gdzie rozłożyc koca?

Muffinki zrobiłam juz jaki¶ czas temu. Wlasnie te mufinki stały sie moimi ulubionymi. Zreszt± nie sa tylko moimi faworytami. Moi rodzice takze byli nimi zachwyceni. Przepis wydłubałam z zeszytu mojej kolezanki, która także uwielbia czasem posiedzieć w kuchni.Sa bardzo proste i szybkie do zrobienia. Dałam duzo jagód dzięki czemu były mocno jagodowe. Tata juz sie ubiega o powtórke ;)

NA 12 sztuk

2 szklanki m±ki

1 szklanka mleka

pół szklanki cukru(mozna troche wiecej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół torebki cukru wanilinowego

1/3 lub 1/4 szkanki oleju

1 jajko

pół szklanki jagód (dał±m więcej )

szczypa soli

W misce mieszamy m±ke i  proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i sól. Przygotowujemy inna miske na"mokre" składniki. Rozbijamy jajko i wlewamy do niego szklanke mleka. Rozbełtujemy.
Dodajemy olej. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy. Jagody dodajemy gdy z obu mas uzyskamy jednolit± mase. Ciasto przekładamy na plache. Pieczemy w tempareturze 200 stopni przez 22-25 minut

 

wtorek, 26 maja 2009
Muffiny truskawkowe

Dzi¶ dzień matki.  Chyba nie znam takiej osoby która zapomniałaby dzi¶ o tym ¶więcie. Nawet osoby których sie nie spodziwałam, spotykałam w kwiaciarni. Kolejka była tak długa że ci±gneła sie przez cały sklep.Poza kwiatami kupowałam mamie zawsze co¶ słodkiego a ze dzis miałam duzo czasu bo po pracy mama pojechała do swojej mamy postanowiłam ze cos upiekę. Co mama lubi? Hmm... długo myslec nie musiałam. Odrazu wiedziałam TRUSKAWKI.Upiekłam dla niej muffiny truskawkowe.Chociaz mama jeszcze nie wróciła to ja juz wiem ze muffinki sa przepyszne, Mocno truskawkowe.Bo to przeciez oczywiste że MUSIAŁAM spróbować jak smakuj± zanim dam je mamie ;)

SKLADNIKI NA 12 SZTUK:

2 szklanki m±ki + troche do posypania truskawek

3/4 szklanki cukry

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/3 szklanki oleju (przyznam sie ze zapomniałam dodać ale wyszły pyszne!)

szczypta soli

szklanka truskawek ( dałam wiecej)

2 jajka

M±ke przesiewamy z proszkiem po pieczenia i sod±. W innym naczyniu rozbełtać jajka i wymieszać je z cukrem i sol±. Obie masy poł±czyć ze sob± i delikatnie wymieszać. Pokrojone truskawki obsypac m±k± i wrzucić do masy. Delikatnie pomieszać zeby z truskawek nie zrobiła sie miazga. Masę przełożyć do foremek. Piec 20-25 min w temp 180stopni

('");