sobota, 29 sierpnia 2009
Ucierane z borówkami

Ostatnio polubiłam ploteczki na durszlaku.  Niedawno zastanawiałam się jakie by tu zrobić ciasto. Miało być albo z borówkami albo ze śliwkami. W końcu zrobiłam ucierane z borówkami, które poleciła mi Kasia(własnie poprzez forum na durszlaku) Jest ono bardzo dobre i szybko się robi. Wszystkim bardzo smakowało i bardzo szybko znikło z blachy. Tak szybko, że zdąrzyłam zrobić zaledwie pare zdjęć. Kasiu dziękuje za pomoc ;).

300g mąki

200g masła

200g cukru

4 jajka

1 budyń waniliowy

3 łyżki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

borówki (można zastąpi innymi owocami, np u Kasiu było z rabarbarem ;))

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i 3 łyzki mleka. Mąke przesiewamy z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodajemy do masy. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Do blaszki przekładamy ciasto a na wierzch układamy owoce (można je posypać cukrem). Pieczemy 60 minut w tempetarurze 180 stopni

piątek, 12 czerwca 2009
Idealne na lato ciasto z truskawkami

Dawno juz nie robiłam ani nie jadłam żadnego ciasta. TE ciasto chodziło za mną od dawna. Jest niezwykle proste i niezwykle pyszne. Mam do niego sentyment poniewaz to było pierwsze ciasto jakie upiekłam. Zrobiłam je wtedy mamie na pocieszenie,gdy po urlopie musiała wracac po pracy. Niezmiernie sie wtedy ucieszyła.  Była ze mnie dumna, że sama upiekłam prawdziwe ciasto , ze nie poszłam na skróty i nie kupiłam takiego w paczce gdzie wystarczy dodac mleko i jajka. Ciasto jest wspaniałe. Takie mięciutki. Idealne na lato. Mozna robic z róznymi owocami sezonowymi. Ja jednak zrobiłam z truskawkami w ramach akcji sezon truskawkowy. Przepis gorąco polecam. Robi sie je 10 minut, niestety ma jedną wade: nie mozna sie od niego oderwac ;)

400ml śmietany kremówki

szklanka cukru

2 torebki cukru wanilinowego

szczypta soli

4 jajka

2szklanki+2 łyżki mąki

1 torebka proszku do pieczenia

30dag truskawek

cukier puder do posypania

 

Smietane lekekko ubij z cukrem, cukrem wanilinowym i szczypta soli. Kolejno dodawaj jajka. Wsyp 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do posmarowanej tłuzczem tortownicy. Owoce umyj oszusz i pozyp pozostałą mąką. Przełóż je na ciasto. Piecz 1 i 1/4 godz. w temp 175stopni

Ciasto posyp cukrem pudrem i udekoruj owocami ;)

('");